Parijs in 5 potjes
Een citytrip naar Parijs? Dan kunnen we het nuttige aan het aangename koppelen, want in elk arrondissement vind je een chocolatier van wereldniveau.
We zochten specifiek naar 'potjes choco', want voor we er zelf aan beginnen willen we exact weten hoe die van de 'meilleurs ouvriers de France' smaken. Hieronder lees je het proefverslag van 5 potjes choco op basis van hazelnoten.
Alain Ducasse
De alom geprezen chef Ducasse is één van de enige keukenpieten die over zijn carrière 21 Michelin-sterren verzamelde. Met restaurants over de hele wereld, meerdere awards en zelfs een eigen école de cuisine, mag een chocoladelijn niet ontbreken.
Het potje choco van deze meester heet 'Le Chocolat' en komt traditiegetrouw in een ècht Weck bokaaltje.
Verpakking: 250g netto in een o zo mooi traditoneel Weck-bokaaltje. Klepjes los en zachtjes trekken aan het rubberen lipje...
De proef op de som: Een crunchy praliné met een bittere toets en een hint van zout. Van de vier chocoladepasta's heeft deze de meeste complexiteit. Net zoals bij het proeven van wijn kan je hier spreken van een aanzet (gebrande hazelnoten) en een finish (bittere toetsen en aciditeit).
Prijs: €15 (€60/kg)
Christophe Adam (l'éclair de génie)
Deze ideale schoonzoon is afkomstig uit de stal van Pierre Hermé en maakt de patisserie-scène van Parijs gek van éclairs. Zal het hem lukken om éclairs even trending te maken als macarons? Zijn winkeltjes van l'éclair de génie die je in Parijs ziet verschijnen zijn alvast geslaagd.
Adam heeft zijn assortiment genummerd - en dat is handig. We selecteerden uit zijn assortiment nummer 7 praliné noisette.
Verpakking: 125g netto in een hip potje.
De proef op de som: De geur van hazelnoten komt je tegemoet op bij het openen van het potje. Een mooi evenwicht tussen de hazelnotensmaak en chocolade. Van de vier smeerpasta's uit deze test is deze het smeuïgst.
Prijs: €6 (€48/kg)
Jean-Paul Hévin
Hévin is een pur-sang chocolatier die al sinds 1979 prijzen binnenhaalt. In de Franse culinaire pers wordt hij geprezen voor zijn ruim assortiment aan tabletten.
Uit het aanbod 'à tartiner' selecteerden we de 'pâte à tartiner tradition'.
Verpakking: 200g netto in een elegant vierkanten glazen potje. Noblesse oblige, want het ronde dekseltje werd passend gedecoreerd in de huisstijl.
De proef op de som: Dit is een ode aan getoaste hazelnoten. De korrelige textuur en de overheersende smaak van hazelnoten doet ons vermoeden dat hier een ietsie pietsie meer dan de pakweg 13% hazelnoten van een Nutella in werden verwerkt.
Prijs: €14,40 (€72/kg)
Pierre Hermé
Wie gek is van macarons en nog nooit Hermé heeft geproefd moet dat beslist eens doen. Hij wordt de Picasso van de patisserie genoemd en staat mee aan de wieg van de succesvolle groei van Ladurée. Als jongste persoon die ooit benoemd werd als beste patissier van Frankrijk heeft hij zich ook in chocolade verdiept.
Hermé heeft 1 chocoladepasta in zijn gamma die Infiniment Praliné Noisette heet.
Verpakking: een mooi potje van 220g netto dat veel wegheeft van een mooie cosmeticaverpakking. Erg elegant
De proef op de som: : Hele gladde en zachte textuur met een mooie aciditeit en bitterheid. Af en toe vind je er halve hazelnoten in.
Prijs: €15 (€68/kg)
Jean-Charles Rochoux
Niet ver van de Jardin du Luxembourg vind je in de chique winkelstraten een klein oerklassiek winkeltje met chocolade dierenfiguren en bustes. Dit winkeltje weerspiegelt nog echt de ambacht van een klassieke chocolatier die in elke top-tien van chocolatiers in Parijs opduikt.
Rochoux heeft verschillende smeerpasta's in zijn gamma, maar voor deze test kijken we enkel naar zijn 'l'enfance - pâte à tartiner noisette'.
Verpakking: een klassiek potje van 230g netto met een slank verticaal etiket
De proef op de som: : Hele gladde textuur en een aanzet die je onmiddellijk aan Nutella doet denken... maar dan eleganter, minder zoet en met een lange nasmaak van gebrande hazelnoten.
Prijs: €10,5 (€45,5/kg)
Ons gedacht?
De discussies met verschillende proevers hier in huis maakten al snel duidelijk dat smaken en kleuren verschillen. Het wordt dus moeilijk om een winnaar te kiezen of zelfs een klassement op te maken.
Of misschien toch dit: hoewel we spreken over het luxesegment van de chocoladepasta's is het prijsverschil tussen de duursten (Hévin en Hermé) en de andere drie (Ducasse, Rochoux en Adam) erg groot. En laat nu juist Alain Ducasse en Christophe Adam de twee namen zijn die lichtjes onze voorkeur hebben.
Comments
0 Comments