Pistachenoten uit Bronte, Sicilië
In onze praline nummer 9 werken we met pistachenoten uit Bronte. Een topproduct.
In Bronte, op de flanken van de nog actieve vulkaan Etna in het Oosten van Sicilië, Italië vinden we de allerfijnste pistachenoten. Ontschelpt hebben ze een prachtige kleurencombinatie van groen, paars, bruin en donkergeel. Hun smaak onderscheidt zich duidelijk van de andere pistachenoten en is vooral te danken aan de bodem, die een unieke natuurlijke zilte smaak geeft aan deze pure delicatesse.
De pistachebomen die groeien op de flanken van de Etna moeten met hun wortels heel diep in de vulkanische grond op zoek naar water, doordrongen met natuurlijke aardse mineralen. De combinatie van het warme zuiderse klimaat, de hoogte, de zon, de winden bezorgt een uniek terroir voor een ongelooflijk lekkere product, de pistachenoot.
De oogst voltrekt zich slechts om de twee jaar opdat de boom haar vruchtbaarheid en kracht kan behouden. De smaragdgroene pistachenootjes uit het Siciliaanse Bronte worden wereldwijd geroemd om hun kwaliteit. Om die te behouden oogsten de pistacheboeren met de hand en alleen in oneven jaren.
De pistache uit Bronte is pas sinds 2009 Europees geregistreerd met de aanduiding D.O.P. dit is de hoogste beschermde oorsprongsbenaming’. De eisen voor de Bronte pistache zijn: sterk groene kleur, lange vorm, intense aromatische smaak en een hoog enkelvoudig onverzadigd vetgehalte. De Bronte pistache is met name uniek dankzij de oogsttechniek die in dit productgebied wordt gebruikt.
Comments
0 Comments