Nummer 21: met de beste olijfolie van de wereld
Praline nummer 21 is een topper van wereldklasse. Dat kan ook niet anders met de Picual olijfolie van Del Cetino. Deze behoort sinds kort tot ‘the Best Olive Oils of the World’.
In Bollullos par del Condado, in het zuid-westen van Spanje, tussen de bergen en de zee, groeien de olijven van Del Cetino in een klein domein van 10 ha. Het grenst aan een natuurpark en aan een uitgestrekt grasland dat zo typisch is voor deze streek.
In 2017 won Del Cetino met deze olijfolie een golden award op de New York International Olive Oil Competition (NYIOOC). De internationale competitie in New York beoordeelt de kwaliteit van olijfolie en is de grootste en belangrijkste in zijn soort.
Goud halen in een competitie met 910 deelnemers uit 27 landen, je moet het maar kunnen. Deze hoge onderscheiding en de internationale waardering van Del Cetino is zeer uitzonderlijk en belangrijk. Niet louter omdat er in Spanje veel Picual olie geproduceerd wordt en dus de interne concurrentie zeer groot is, maar ook omdat tot dusver de hoofdprijzen steeds naar gerenommeerde en prestigieuze producenten is gegaan. Met andere woorden, onze vrienden Eddy en Christa mogen terecht fier zijn!
Het verhaal van Eddy en Christa is al even uitzonderlijk als de passie en toewijding die ze in Del Cetino steken. Een antropologisch onderzoek van Eddy bracht hen naar deze streek van Andalusië. Sinds kort hebben ze besloten om zich ten volle toe te leggen op de productie van de Del Cetino olijfolie. Kleinschaligheid, superieure kwaliteit en een ecologisch bewustzijn bepalen de keuze van hun producten en technieken.
De Picual-olijf heeft een gemiddelde grootte en weegt ongeveer 3,2 gr. Typisch is het kleine puntje (el pico) aan de onderkant van de olijf. De olie bevat een zeer hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en slechts een zeer beperkt percentage linolzuur. Dit zorgt voor zeer veel body, fruitigheid en een zachte smaak.
Voor Reen was het een hele uitdaging om een praline te maken op basis van olijfolie. “Wanneer je traditioneel denkt dan ga je een vulling maken waar je olijfolie aan toevoegt en met een beetje geluk proef je in de verte wat olijfolie. Dat zou zonde zijn voor zo’n mooi product als deze olijfolie.”
Reen koos ervoor om de olijfolie zo zuiver mogelijk te behouden en ze enkel wat vaster in textuur te maken. De licht bittere toets en de noot-achtige finish van het laagje 66% chocoladevulling van Caraïbische origine zorgt voor een perfecte balans. Sommige klanten zijn zo enthousiast dat ze de praline vergelijken met een dessert uit een sterrenzaak.
Dat is de filosofie die we achter elke praline steken, zegt Reen: "Daarom spreken we vaak over degustatiepralines. Voor elk ingrediënt gaan we steeds op zoek naar het beste in zijn soort en maken we bewust kleine productiebatches."
Meer weten over Del Cetino: www.delcetino.eu
Comments
0 Comments