De voornaamste cacaosoort die je aantreft in Venezuela is de Trinitarioboon; maar je vindt er ook Criollo in grote hoeveelheden en Forastero (eerder beperkt).
De twee voornaamste cacaoproducerende regio's van Venezuela zijn Sur del Lago en het Andes gebied. Sommige variëteiten dragen hier de namen van havens of steden, zoals Carnero Superio bijvoorbeeld; genoemd naar de Caranero haven, die vroeger erg belangrijk was in het cacaotransport.
Het is onmogelijk om te spreken over een typische venezolaanse smaak of aroma, omdat alle variëteiten zo sterk van mekaar verschillen:
-
Porcelana: een bleke boon met een zachte smaak met bijna geen bitterheid of aciditeit. Een volle smaak met toetsen van boter en room en een lichte kruidigheid.
-
Chuao: Afkomstig van een klein dorp. Met fruitige aromas en bijna geen bitterheid of aciditeit.
-
Ocumare: erg gelijkend op de Chuao, maar ietsje meer geturfd.
-
Rio Caribe: fruitig, met lichte aciditeit en een toets van tabak.
-
Canoabo: lichte aromas van room, amandelen en dadels.
-
Cuyagua: erg fruitig. Toetsen van rood fruit, abrikoos en perzik.