Georgia Ramon, chocolade van 's werelds beste tester
Wat krijg je wanneer de meest gerenommeerde chocoladeproever van de wereld zelf bean-to-bar chocolade begint te maken? Het antwoord vind je in de chocolades van Georgia Ramon. Dit is het merk van Georg Bernardini, de auteur van het boek The Chocolate Tester, de standaard encyclopedie van chocolade.
Bernardini's boek telt meer dan 900 pagina's en behandelt meer dan 4000 chocolades van 550 producenten uit 70 verschillende landen. Hij proefde ze allemaal en quoteerde ze met een uitgebreid puntensysteem. De titel is niet voor niets 'Chocolate, the reference standard'.
Maar nu is de man dus zelf gestart met de productie van bean-to-bar chocolade. Het is een heel recent initiatief van Bernardini. Voor sommige chocolades hebben we zelfs de hand kunnen leggen op het eerste lotnummer. Hij slaagde er met verve in om de hoge standaarden waarmee hij collega-chocolademakers beoordeelt toe te passen voor zijn eigen proucten. Zijn chocolades buitengewoon elegant en smaakvol.
Neem bijvoorbeeld de 55% Hafercrunch; ontzettend aangenaam. De honingtoetsen van de crunch accentueren de toetsen van broodkorst en geroosterde sesam die je sowieso terugvindt in de 55% chocolade van de Dominicaanse Republiek.
Liever iets anders uit een minder bekende regio? De bio-Belize 70% smelt heel langzaam en geeft zich pas stapje voor stapje vrij. Een aangename textuur - ietwat korrelig. Geroosterde toetsen van hout en smaken van mout en cassonade suiker. Heel lange en aangename nasmaak.
Het volledige gamma van Bernardini vind je hier: http://reen.be/collections/georgia-ramon
Comments
0 Comments