Chocolade en rode wijn vertragen het verouderingsproces
Zeg niet: ‘Ik ga een flesje wijn halen en dan langs de chocolatier’, maar zeg: ‘Ik maak werk van mijn verjonging.’
De consumptie van rode wijn of van chocolade blijkt zo slecht nog niet: Engelse wetenschappers ontdekten dat beide de veroudering van de huid tegengaan
De onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton voegden flavonoïden - stoffen die voorkomen in rode wijn en chocolade, maar ook in blauwe bessen en druiven - toe aan oude huidcellen.
Binnen enkele uren begonnen die cellen zich te splitsen en kregen ze langere telomeren, die dienen ter bescherming van de cellen. Dit gedrag is blijkbaar kenmerkend voor jonge cellen. De oude cellen kregen dus als het ware een verjongingskuur.
Zoals een onderzoekster zegt: ‘Dit onderzoek suggereert dat het mogelijk is om genen terug te activeren die eerder in het verouderingsproces uitdoofden. Hierdoor kunnen oude cellen opnieuw functioneel worden.’
Vorig jaar kwam er, eveneens uit een Engelse studie, naar voor dat chocolade een goed hoestmiddel is. Je zou haast beginnen te geloven dat we de apotheek verderop in onze straat concurrentie aandoen.
Bron: https://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_620529_en.html
Comments
0 Comments